Uczniowie poznali miód od podszewki
Łącznie około 600 uczniów Zespołu Szkół w Myszyńcu poznało tajniki powstawania miodu – od zebrania nektaru przez pszczołę po wirowanie przez pszczelarza, posmakowali różnych rodzajów tego produktu oraz własnoręcznie wykonali piękne świeczki. Wszystko to za sprawą warsztatów, które poprowadzili nauczyciele i dyrektor tej szkoły.
Warsztaty pn. "Pszczelarstwo - najstarsze zaj
ęcie Kurpiów", odbywały się przez trzy dni, 23,24,25 października 2013r. Poprowadzili je pszczelarze-pasjonaci a zarazem nauczyciele myszynieckiej szkoły podstawowej i gimnazjum: Mirosław Aptacy (dyrektor), ks. Mirosław Teofilak (religia), Adam Staszewski (informatyka) i Dariusz Wróblewski (historia).Nasi Pasjonaci podzielili si
ę z uczniami swoją wiedzą, zapoznali z historią kurpiowskiego bartnictwa i elementami tradycji bartnych, a także leczniczymi właściwościami miodu Wśród uczestników była degustacja miodów oraz podziwianie wykonanych wyrobów z wosku. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał ulotkę informacyjną o korzyściach płynących ze spożywania miodu, pyłku kwiatowego i propolisu.Jedna z klas nauczania zintegrowanego, III A razem z wychowawczyni
ą panią Elżbietą Piechowską odbyła 16 października 2013r. wycieczkę do Rezerwatu Przyrody w Czarni, jako powrót do pierwotnych korzeni Kurpiów. Mieli możliwość zobaczyć barcie, które zachowały się na terenie byłej puszczy.